Home

Chris Jones

chris jones 1 KAdE 2009

Fragment catalogustekst KAdE 2009 (Robbert Roos)
Chris Jones deconstrueert. In zijn werken is de ‘werkelijkheid’ altijd schijn, want opgebouwd uit reproducties. Met plaatjes uit tijdschriften, boeken en ansichtkaarten plakt hij objecten en landschappen in elkaar, die hij vervolgens weer aantast door er ‘gaten’ in te laten ontstaan. Zijn geconstrueerde werkelijkheid is in verval, als de apocalyps van een wereld waarin ‘beeld’ domineert over de substantie van inhoud. Jones schuurt het blinkend ‘chroom’ van de representatie weg en onthult ons het ‘niets’ erachter.

chris jones 2 KAdE 2009

Aanvullende informatie
Chris Jones construeert zijn sculpturen uit gefragmenteerd materiaal. Hij gebruikt oude en goedkope boeken, kranten, tijdschriften, kalenders, posters en papieren modellen en brengt laag over laag over laag. Hij werkt het af met een vernislaag. De gelaagdheid wekt enerzijds de illusie dat het object langzaam aan het vergaan is, maar dichtbij gekomen vormen de vele lagen en vele gebruikte materialen rijke texturen en zorgen ze voor rijke details.
Jones kijkt tijdens zijn werkproces niet naar werk van hedendaagse collega’s, maar naar historische kunst en films en hij leest boeken. Daarnaast bestudeerd hij veelvuldig foto’s. Het is niet alleen letterlijk materiaal voor zijn sculpturen, maar het zijn ook metaforen voor zijn ideeën over realiteit en illusie, betrekkelijkheid en onsterfelijkheid. Jones is gefascineerd door het vermogen van de fotografie om het verleden permanent vast te leggen, met name digitale foto’s die theoretisch gezien voor eeuwig kunnen blijven bestaan. Jones heeft ook grote interesse in het geheugen, een ongrijpbaar gegeven.

Links en verwijzingen

galerie Martin van Zomeren – afbeeldingen en uitgebreide cv

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s