Home

erikodijk2008cupcakepastelandcharcoalonpreparedwall360x360

De afgelopen 10 jaar hebben wandelingen in Noord Amerika, Azië, Scandinavië en Europa mij op adembenemendeplekken in de natuur gebracht. Voor mij zijn fysieke wandeling en innerlijke beweging elkaars metafoor. Ik wil blijven ontdekken en zoeken naar variatie en mogelijkheden in mijzelf en in het onderwerp. In de natuur en haar fenomenen ligt mijn bronmateriaal.
De bezieling door een exotische maar ook brute omgeving wordt omgezet in houtskool en krijt in tekeningen opgroot formaat. Het beeld bestaat in een evenwicht tussen de handeling van het tekenen en het streven naar het afbeelden van de werkelijkheid. Het handschrift zoekt oplossingen en creëert een proces dat zichzelf lijkt testuren. De tekening is net als de natuur zelf een ordening die uit chaos voortkomt. Dit proces bouwt eenmotorisch geheugen op. Oplossingen van het handschrift groeperen zich als zichzelf gelijkende vormen. Hetdetail vormt de essentie van waaruit het uiteindelijke beeld in hoge dichtheid wordt opgebouwd. Helderheid, scherpte en plasticiteit zijn momenteel de technische uitgangspunten voor het tekenen in situ. Het atelierwerk moet de specifieke kwaliteiten van het hele grote werk vertalen naar een hanteerbare schaal waarin obsessieve kenmerken die voor mij grensverleggend zijn en als kwaliteit fungeren zich steeds duidelijker zullen manifesteren.
Ik ben op zoek naar bezieling in de vorm van toegankelijke en geëngageerde kunst waarin waarheid en de socialefunctie van het werk centraal staan. De indrukken van de wandelaar vinden een echo in de ervaring van detoeschouwer. Kijker en maker ontmoeten elkaar op een illusoir niveau. Het gaat me hierbij niet zozeer om hetromantisch sentiment van het landschap als troostrijk decor maar om de ervaring van de chtonische natuur alseen realiteit die op zichzelf staat en zich onafhankelijk van en ongeacht de mens manifesteert.

bron: www.erikodijk.nl

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s