Home

saskiaoldewolbesrstill

In enkele minuten roept elk werk van Saskia Olde Wolbers een hele wereld op die enerzijds vanzelfsprekend overkomt, maar anderzijds volstrekt onwaarachtig is. Stuk voor stuk verhalen de filmpjes over situaties die in de verte aan de actualiteit ontleend zijn. Na enige bizarre verwikkelingen met een soapachtige anekdotiek kennen ze steevast een tragische ontknoping. Ieder filmpje ontrolt zich op een specifieke locatie, telkens een artificiële ruimte waarvan de stilering aan film– en televisiedecors uit het midden van de vorige eeuw doet denken.

De bezoeker wordt bij het bekijken van de video’s meegezogen in een onwerkelijke sciencefictionachtige wereld van vervreemdende landschappen en ruimtes. De beelden zijn niet bevolkt door mensen maar er is wel sprake van beweging. De ene keer lijkt men zich als beschouwer door de omgeving te verplaatsen, de andere keer beweegt de ruimte of het landschap zelf of is er sprake van vreemde bewegende organismen. Een voice-over vertelt met een neutraal, vrij monotoon stemgeluid, vaak met een buitenlands accent, over onwaarschijnlijke, dramatische en absurde gebeurtenissen die hem of haar zijn overkomen.

Olde Wolbers neemt haar films op in maquettes gefabriceerd van eenvoudige materialen. Ze streeft er niet naar dat te verhullen, zo lang de suspense van het verhaal maar in stand blijft. De camera tast enkel in trage bewegingen de desolate ruimtelijke decors af. In de gefilmde ruimtes herkent de oplettende kijker af en toe alledaagse voorwerpen en afvalmaterialen waardoor na verloop van tijd duidelijk wordt dat het hier om miniatuurruimtes gaat die door de manier waarop ze zijn gefilmd lijken op bizarre droomlandschappen. Waar tegenwoordig door middel van digitale beeldmanipulatie de meest waanzinnige beelden kunnen worden geschapen, schept Saskia Olde Wolbers haar hallucinerende landschappen door met vakmanschap en precisie, op ingenieuze wijze maquettes te vervaardigen en daarin met een minicamera te filmen. Een voor deze tijd zeldzaam staaltje ambachtelijkheid die eerlijke, tot de verbeelding sprekende beelden oplevert. De beelden en de gesproken tekst vormen in strikte zin geen illustratie van elkaar maar versterken elkaar wel, de combinatie van beiden brengt bij de kijker gevoelens teweeg die hem meeslepen in de sfeer van het werk.

saskiaoldewolbesrstill2

In haar werk wordt Saskia Olde Wolbers onder meer geïnspireerd door virtual reality, een techniek waarmee de werkelijkheid digitaal kan worden nagebouwd of herbouwd: zichtbaar, hoorbaar en voelbaar. Virtual reality is een techniek (in ontwikkeling) waarmee we op een bepaalde manier de werkelijkheid kunnen nabouwen of zelfs herbouwen: zichtbaar, voelbaar en hoorbaar. We kunnen zelf kiezen wat en wie we willen zijn en waar we willen zijn, en – in theorie – communiceren met personen in een kunstmatige wereld. Saskia Olde Wolbers vindt dit een intrigerend gegeven. Voor haar maakt virtual reality het mogelijk een ruimte te creëren waarin fantasieën, hallucinaties en herinneringen ervaren kunnen worden. Zij gebruikt virtual reality om een verhaal te maken waarin herinneringen realistisch en interactief beleefd worden. Virtual reality wordt zo een metafoor voor de ruimte in je hoofd waar je eindeloos kunt ronddwalen.

Een andere bron waaruit Olde Wolbers inspiratie haalt voor haar werken vormen de media. Zowel de ‘serieuze’ media zoals kranten, opiniebladen en actualiteitenrubrieken op radio en televisie als de roddelbladen en soaps leveren haar ideeën die ze door middel van een lang proces van schrijven en herschrijven, verwerkt in de verhalen en beelden die ze schept.

Saskia Olde Wolbers maakt niet veel, over een video doet ze gemiddeld een jaar, maar ze voegt elke keer een uniek, veelgelaagd werk aan het genre toe.

bron kunstbus

Advertenties

One thought on “Saskia Olde Wolbers

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s